Министър-председателят Кирил Петков коментира новината, че САЩ ще доставят самолети F-16

...
Министър-председателят Кирил Петков коментира новината, че САЩ ще доставят самолети F-16
Коментари Харесай

Конгресът на САЩ е гласувал само рамка, оферта още не е дадена

Министър-председателят Кирил Петков коментира новината, че Съединени американски щати ще доставят самолети F-16 на България.

По думите му оферта още не е дадена. „ Конгресът на Съединени американски щати е дал своя вот единствено рамка. След като получим оферта, ще дадем отговор “, увери министър председателят. 

„ Нека държавното управление даде и разпореди оферта, която откакто ние получим, ще оценим, ще решим каква е най-хубавата стратегия на база на тази оферта. Днешната стъпка е просто рамковата позиция на американската страна. Не би трябвало да приказваме авансово. В момента още нямаме оферта, не знаем какво се предлага “, разяснява Петков.

„ Каквото и да направи българското държавно управление, ще направи доста по-добра и детайлна оценка на предложенията, ще види всички благоприятни условия, изгоди, спомагателни резултати, преди да вземе такова решение. Последният път българското държавно управление е взело решението на крайник, което за мен не е верният метод ”, сподели още министър председателят Петков.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев разяснява информациите за офертата на Съединени американски щати за продажбата на още осем нови Ф-16 за българските Военновъздушни сили. 

Според президента държавното управление би трябвало да вземе тежко решение и изясни за какво: 

„ Дали ще имаме ескадрила, която дружно с инфраструктурата, ще коства на България 5,5 милиарда, дали можем да си го позволим в този момент при разсрочено заплащане, само че би трябвало да питате и какъв брой време е това разсрочено заплащане. Дали е 10-15 години или всичко би трябвало да се заплати в границите на 1 година. Може ли да си го разреши българското държавно управление. Желателно е да може. Ние би трябвало да имаме цялостна ескадрила. Как ще стане това? Ако някой продължава да приказва, че България ще може да носи дежурство с Ф-16 незабавно след 2025 година, той ви лъже. Няма страна, която да може да носи бойно дежурство единствено с осем самолета. Ако държавното управление вземе решение задоволително експедитивно в границите на два-три месеца отговори и подписа контракт, идващите осем самолета за пълноценна ескадрила ще дойдат някъде 2027-2028 година “

Вчера Съединени американски щати утвърдиха евентуална продажба на България на нови 8 изтребителя Ф-16. Общата цена се чака да бъде 1 милиард и 673 милиона $. Става въпрос за 4 броя Ф-16 C Блок 70 и 4 броя Ф-16 Д Блок 70. 

През 2019 година България заплати 1.3 милиарда $ за производството и придобиването на осем самолета Ф-16 Блок 70. Първите машини от тази договорка трябваше да бъдат доставени следващата година, само че поради пандемията се чака да има закъснение.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР